5
Sources
722
Studies
51855
Questions
553
Persons

LISS panel > Measuring Higher Order Risk Attitudes of the General Population

Publisher: 
CentERdata
Creator: 
Van De Kuilen
G.
Trautmann
S.T.
Description: 

This questionnaire concerns the measurement of the degree of prudence and temperance of respondents by observing several choices between lotteries. The questionnaire consisted of 25 tasks, divided into four parts. Each task involved a virtual throw of the dice, and the result of a throw always resulted in a certain behavior. A throw alternately involved one, two or three dice. Respondents were required to choose between two 'games'. The possible results of the two games always differed. Depending on the condition to which respondents were assigned the amounts were low, normal, or high and depending on the condition respondents were promised and awarded prizes or such prizes were neither promised nor awarded.

Repository Record Identifier: 
oai:lissdata.nl:119

List of questions

Now showing 16 questions for this study.
Question Question Text Question Language
binstrb1

Uitleg deel 2 In dit deel wordt er bij beide opties naast de rode dobbelsteen in sommige gevallen ook met een witte dobbelsteen gegooid. Hieronder staat een voorbeeld. [afbeelding_03] De witte dobbelsteen wordt soms wel en soms niet gegooid. Bij "Optie L" wordt er met de witte dobbelsteen gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 4, 5, of 6 is, terwijl er bij "Optie R" met de witte dobbelsteen wordt gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 1, 2, of 3 is. De worp met de witte dobbelsteen bepaalt of er een bedrag bij de oorspronkelijke prijs wordt opgeteld of wordt afgetrokken. Als de worp met de witte dobbelsteen 1, 2 of 3 is, wordt er in dit voorbeeld € 15 bij de geldprijs die met de rode dobbelsteen gewonnen was opgeteld. Als de worp met de witte dobbelsteen 4, 5, of 6 is, wordt er in dit voorbeeld € 15 van afgetrokken. U kunt geld verdienen Kies altijd de optie die werkelijk uw voorkeur heeft, want dat kan de optie zijn die door de computer wordt geselecteerd als u werkelijk wordt uitbetaald.

Dutch
binstrb2

Uitleg deel 2 In dit deel wordt er bij beide opties naast de rode dobbelsteen in sommige gevallen ook met een witte dobbelsteen gegooid. Hieronder staat een voorbeeld. [afbeelding_03] De witte dobbelsteen wordt soms wel en soms niet gegooid.Bij "Optie L" wordt er met de witte dobbelsteen gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 4, 5, of 6 is, terwijl er bij "Optie R" met de witte dobbelsteen wordt gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 1, 2, of 3 is. De worp met de witte dobbelsteen bepaalt of er een bedrag bij de oorspronkelijke prijs wordt opgeteld of wordt afgetrokken.Als de worp met de witte dobbelsteen 1, 2 of 3 is, wordt er in dit voorbeeld € 15 bij de geldprijs die met de rode dobbelsteen gewonnen was opgeteld. Als de worp met de witte dobbelsteen 4, 5, of 6 is, wordt er in dit voorbeeld € 15 van afgetrokken.

Dutch
binstrc1

Uitleg deel 3 In dit deel wordt er bij beide opties naast de rode dobbelsteen in sommige gevallen ook met een witte en/of met een zwarte dobbelsteen gegooid. Hieronder staat een voorbeeld. [afbeelding_05] De witte en de zwarte dobbelstenen worden soms wel en soms niet gegooid. Bij "Optie L" wordt er met zowel de witte als de zwarte dobbelsteen gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 4, 5 of 6 is. Bij "Optie R" wordt er met de witte dobbelsteen gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 4, 5, of 6 is, maar wordt er met de zwarte dobbelsteen gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 1, 2 of 3 is. De worp met de witte en de zwarte dobbelsteen bepaalt of er een bedrag bij de oorspronkelijke prijs wordt opgeteld of wordt afgetrokken. Als de worp met de witte dobbelsteen 1, 2 of 3 is, wordt er in dit voorbeeld € 15 bij de geldprijs die met de rode dobbelsteen gewonnen was opgeteld. Als de worp met de witte dobbelsteen 4, 5 of 6 is, wordt er € 15 van afgetrokken. Als de worp met de zwarte dobbelsteen 1, 2 of 3 is, wordt er in dit voorbeeld € 25 bij de geldprijs die met de rode dobbelsteen gewonnen was opgeteld. Als de worp met de zwarte dobbelsteen 4, 5, of 6 is, wordt er € 25 van afgetrokken. U kunt geld verdienen Kies altijd de optie die werkelijk uw voorkeur heeft, want dat kan de optie zijn die door de computer wordt geselecteerd als u werkelijk wordt uitbetaald.

Dutch
binstrc2

Uitleg deel 3 In dit deel wordt er bij beide opties naast de rode dobbelsteen in sommige gevallen ook met een witte en/of met een zwarte dobbelsteen gegooid. Hieronder staat een voorbeeld. [afbeelding_05] De witte en de zwarte dobbelstenen worden soms wel en soms niet gegooid. Bij "Optie L" wordt er met zowel de witte als de zwarte dobbelsteen gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 4, 5 of 6 is. Bij "Optie R" wordt er met de witte dobbelsteen gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 4, 5, of 6 is, maar wordt er met de zwarte dobbelsteen gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 1, 2 of 3 is. De worp met de witte en de zwarte dobbelsteen bepaalt of er een bedrag bij de oorspronkelijke prijs wordt opgeteld of wordt afgetrokken. Als de worp met de witte dobbelsteen 1, 2 of 3 is, wordt er in dit voorbeeld € 15 bij de geldprijs die met de rode dobbelsteen gewonnen was opgeteld. Als de worp met de witte dobbelsteen 4, 5 of 6 is, wordt er € 15 van afgetrokken. Als de worp met de zwarte dobbelsteen 1, 2 of 3 is, wordt er in dit voorbeeld € 25 bij de geldprijs die met de rode dobbelsteen gewonnen was opgeteld. Als de worp met de zwarte dobbelsteen 4, 5, of 6 is, wordt er € 25 van afgetrokken.

Dutch
bl016–bl020

Deel 1, vraag [1-5] van 5 [afbeelding_02] Kiest u "Optie L" of "Optie R"?

Dutch
bl021–bl025

Deel 2, vraag [1-5] van 5 [afbeelding_04] Kiest u "Optie L" of "Optie R"?

Dutch
bl026-bl030

Deel 3, vraag [1-5] van 5 [afbeelding_06] Kiest u "Optie L" of "Optie R"?

Dutch
bl031

Uitleg deel 4, vraag 1 van 2 We vragen u in het laatste deel van dit onderzoek nogmaals een keuze te maken tussen "Optie L" en "Optie R". Er is dit keer geen voorbeeld, kies direct uit onderstaande opties: [afbeelding_07] Bij beide opties wordt er met de rode dobbelsteen gegooid. -Optie L levert € [L3] op als de worp met de rode dobbelsteen 1, 2 of 3 is. -Optie L levert € [L4] op als de worp met de rode dobbelsteen 4, 5 of 6 is. -Optie R levert € [R6] op als de worp met de rode dobbelsteen 1, 2 of 3 is. -Optie R levert € [R7] op als de worp met de rode dobbelsteen 4, 5 of 6 is. if (bl001 < 3): U kunt geld verdienen Kies altijd de optie die werkelijk uw voorkeur heeft, want dat kan de optie zijn die door de computer wordt geselecteerd als u werkelijk wordt uitbetaald. Kiest u "Optie L" of "Optie R"?

Dutch
bl032

Uitleg deel 4, vraag 2 van 2 Maak ten slotte nog een keuze tussen onderstaande opties. Bij beide opties wordt eerst met de rode dobbelsteen gegooid. [afbeelding_08] De witte dobbelsteen wordt soms wel en soms niet gegooid. Bij "Optie L" wordt er met de witte dobbelsteen gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 1, 2, of 3 is, terwijl er bij "Optie R" met de witte dobbelsteen wordt gegooid als de worp met de rode dobbelsteen 4, 5, of 6 is. De worp met de witte dobbelsteen bepaalt of er een bedrag bij de oorspronkelijke prijs wordt opgeteld of wordt afgetrokken. Als de worp met de witte dobbelsteen 1, 2 of 3 is, wordt er bij "Optie L" € [L6] bij de geldprijs die met de rode dobbelsteen gewonnen was opgeteld. Bij "Optie R" komt er € [R10] bij. Als de worp met de witte dobbelsteen 4, 5 of 6 is, wordt er bij "Optie L" € [L6] van de geldprijs die met de rode dobbelsteen gewonnen was afgetrokken. Bij "Optie R" gaat er € [R10] van af. if (bl001 < 3): U kunt geld verdienen Kies altijd de optie die werkelijk uw voorkeur heeft, want dat kan de optie zijn die door de computer wordt geselecteerd als u werkelijk wordt uitbetaald. Kiest u "Optie L" of "Optie R"?

Dutch
bl033-bl037

NB: Maakt u alstublieft de vragenlijst af totdat u weer bij het beginscherm komt. Pas dan registreert het systeem de vragenlijst als volledig ingevuld. Tot slot. Wat vond u van deze vragenlijst: 1 = beslist niet 5 = beslist wel

Dutch
eind

Er is zojuist door de computer bepaald of u in aanmerking komt voor een prijs. [bl015]

Dutch
eind2

Voor de goede orde: Deze vragenlijst levert geen extra bedrag op, u krijgt de reguliere vergoeding van € 3 die voor deze vragenlijst geldt.

Dutch
instra1

Uitleg deel 1 In dit deel kiest u steeds tussen twee opties, namelijk "Optie L" (links) en "Optie R" (rechts). Een voorbeeld ziet u hieronder. [afbeelding_01] Bij iedere optie wordt een rode dobbelsteen geworpen. "Optie L" levert in dit voorbeeld € 45 op als er 1, 2 of 3 gegooid wordt. Als er 4, 5, of 6 gegooid wordt levert "Optie L" € 15 op. "Optie R" levert altijd € 25 op, ongeacht wat er met de rode dobbelsteen wordt gegooid. U kunt geld verdienen Kies altijd de optie die werkelijk uw voorkeur heeft, want dat kan de optie zijn die door de computer wordt geselecteerd als u werkelijk wordt uitbetaald.

Dutch
instra2

Uitleg deel 1 In dit deel kiest u steeds tussen twee opties, namelijk "Optie L" (links) en "Optie R" (rechts). Een voorbeeld ziet u hieronder. [afbeelding_01] Bij iedere optie wordt een rode dobbelsteen geworpen. "Optie L" levert in dit voorbeeld € 45 op als er 1, 2 of 3 gegooid wordt. Als er 4, 5, of 6 gegooid wordt levert "Optie L" € 15 op. "Optie R" levert altijd € 25 op, ongeacht wat er met de rode dobbelsteen wordt gegooid.

Dutch
intro1

Onderzoek naar beslissingsgedrag Sommige mensen nemen graag risico terwijl andere mensen risico liever mijden. In dit onderzoek vragen we u steeds een keuze te maken tussen twee opties die beide een geldprijs opleveren, afhankelijk van een worp met een dobbelsteen met zes kanten. Er zijn bij dit onderzoek geen goede of foute keuzen. Het gaat uitsluitend om uw eigen voorkeur. U kunt geld verdienen U maakt kans om echt uitbetaald te worden! Aan het einde van het onderzoek bepaalt de computer per toeval of dit het geval is. De kans hierop is 1 op 10. Als dit het geval is, kiest de computer (ook per toeval) één van de opties die u koos. Daarna laten we de computer de dobbelstenen gooien. Zo bepalen we het bedrag dat de optie van uw keuze oplevert. Dat bedrag krijgt u dan op uw rekening overgemaakt. Kies daarom altijd de optie die werkelijk uw voorkeur heeft, want dat kan de optie zijn die door de computer wordt geselecteerd om werkelijk te worden uitbetaald.

Dutch
intro2

Onderzoek naar beslissingsgedrag Sommige mensen nemen graag risico terwijl andere mensen risico liever mijden. In dit onderzoek vragen we u steeds een keuze te maken tussen twee opties die beide een geldprijs opleveren, afhankelijk van een worp met een dobbelsteen met zes kanten. Er zijn bij dit onderzoek geen goede of foute keuzen. Het gaat uitsluitend om uw eigen voorkeur.

Dutch